Türk Hastaneleri Katar Sağlık Sektörüne Giriyor
TÜRK HASTANELERİ, KATAR SAĞLIK SEKTÖRÜNDEN PAY KAPMAK İÇİN DÜĞMEYE BASTI!
2013-2018 yılları arasında Körfez sağlık pazarının en hızlı büyüyen ve yine Körfez ülkeleri arasında kişi başına düşen sağlık harcaması en yüksek ülkesi olan 2 milyon nüfuslu Katar’ın, nüfusunun %60’tan fazlasının yaşadığı başkenti Doha’da düzenlenen, ülkenin tek medikal ve sağlık fuarı QMED, 02-04 Aralık 2015 tarihleri arasında, Katar Yüksek Sağlık Konseyi resmi himayesinde Suudi Arabistan, Bahreyn, B.A.E. gibi çevre ülkelerden gelen katılımcı ve ziyaretçileri ağırlamaya hazırlanıyor.
Türkiye’den ACIBADEM, MEDICAL PARK, MEMORIAL ve ANTALYA KAMU HASTANELER BİRLİĞİ gibi 10 kadar hastanenin boy göstereceği fuara 3 gün boyunca 11 ülkeden 2.500 profesyonel ziyaretçinin gelmesi bekleniyor. 5.000 m²’lik katılım alanında Türkiye ve Katar dışında; Tayland, Çin, Suudi Arabistan, B.A.E., İngiltere, Hindistan ve A.B.D gibi 12 ülkeden 100’e yakın katılımcı yer alacak.
Şehrin en büyük ve modern fuar merkezi olan The New Doha Exhibition and Convention Centre(DECC)da organize edilecek, ülkenin ilk ve tek sağlık fuarı olan “QMed”, hastane, medikal ürünler, diyabet, sağlıklı yaşam, ilaç, sağlık, dişçilik, medikal turizm ve sağlık sigortası gibi geniş bir yelpazeyi kapsayan ürün gruplarını sergileyecek yerli ve yabancı şirketlerin uluslararası platformda ortak iş yapmalarına olanak sağlayacak.
Katar’dan Türk Hastanelerine İlgi Büyük
Avrupa, ABD, Balkan ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri’ne göre Türkiye’de sağlık hizmetleri fiyatlarının neredeyse üçte bir oranında düşük olması, yabancıları tedavi için Türkiye’ye çeken etmenler arasında. Türkiye’yi en çok tercih eden ülkeler arasında Katar da bulunuyor. Hastaların Katar’dan Türkiye’de geliş nedenlerinin başında kanser, kalp damar cerrahisi ve beyin cerrahisi alanları var.
Neden Katar Sağlık Fuarı?
QMed Katar’ın sağlık alanındaki tek fuarı olup, Suudi Arabistan, Bahreyn, B.A.E gibi çevre ülkelerden de ziyaretçilere hitap edip, ekonomik anlamda hızla büyüyen bölgedeki fuar eksiğini tam olarak karşılamak için tasarlanmış, özelikle tercih sebebi olan Türk sağlık sektörü için ise mükemmel bir fırsat durumundadır.
Yabancı hastalar genellikle bol para bırakan kişilerden oluşuyor. Turistlerin harcaması hastanelerle kısıtlı değil, konaklamadan ulaşıma, beslenmeden kültür gezilerine kadar hemen her alanda bu turistler harcama yapıyorlar. Katar merkezli Katara Turizm, Katar ve Türkiye arasında hasta transferi yapmak için turlar düzenlemeye başlamış. Katar Kraliyet Ailesinden dahi hastaları ülkemize getiriyor.
Katar Hedef ve Öncelikli Ülkeler Listesinde
T.C. Ekonomi Bakanlığı tarafından %70 teşvik kapsamına alınan fuara Türkiye’den katılan sağlık sektöründe faaliyet gösteren firmalar, diğer uluslararası fuarlarda olduğu gibi ulaşım ve nakliye de dahil katılım bedelinin %70’ini geri iadesini kapsayan tebliğ uyarınca “Uluslararası Fuarlara Bireysel Katılım Desteği”nden faydalanabilmekte. Normalde %50 olan destek, Katar’ın 2015 yılı hedef ve öncelikli ülkeler listesindeki 15 ülke artasında yer alması sebebiyle ilave 20 puanda %70 gibi çok avantajlı bir konuma yükseliyor.
Yarım Milyon Hastadan 20 Milyar Dolar Gelir
Katar sağlık sektöründen pay kapmaya çalışan yatırımcıların gözde ilgi alanlarından birisi de hiç şüphesiz ki Sağlık Turizmi. Komşu ülkelerdeki siyasi krizler ve Rusya’daki ekonomik durgunluk yüzünden yavaşlasa da son 6 yıl içerisinde Türk sağlık turizminde önemli gelişmeler yaşandı. Sektörün büyüklüğü tüm dünyada 100 milyar dolar, ülkemizde ise 2015 sonu beklentisi Türkiye’nin coğrafi avantajı, insan kaynakları ve tıbbı tecrübelerinin desteğiyle 7 milyar dolar.
TÜRSAB Sağlık Turizmi Raporu, Sağlık Bakanlığı ve özel hastanelerden derlediği bilgilere göre 2010 yılında 109 bin hastanın geldiği Türkiye, çevre coğrafyadan 583 bin hastanın tercihi oldu. Devlet teşvikleriyle dış tanıtımı artıran sektörün 2017 hedefi, sağlık turisti sayısını 700 bine, elde edilen geliri ise 8 milyar dolara çıkarmak.
Türkiye’ye sağlık turizmi için gelenlerin sayısının son altı yılda beş katına çıktı. 2014 yılında 400 bin kişi olan hasta sayısının bu yıl 500 bin kişiyi geçmesi bekleniyor. 2015’te 1 milyon sağlık turisti ile 10 milyar dolar, 2023’te ise 2 milyon sağlık turisti ile 20 milyar dolar elde edilmesi hedefleniyor 2023 yılında ise 2 milyon yabancı hasta ile 20 milyar dolar gelir hedefleniyor. Kamu hastanelerinde kişi başı harcama 9 bin dolar olurken, özel hastanelerde ise 12 bin dolara ulaşıyor.
Türk Hastanelerinin Avantajları
En çok yabancı hasta çeken ülkelerin başında Hindistan, Tayland ve Singapur yer alırken, sırayı Türkiye takip ediyor. Türkiye’nin bu kadar çok tercih edilmesinin sebebi, Batı standartlarındaki hizmeti çok daha ucuza veriyor olması. Kalp ameliyatından kanser tedavisine, saç ekiminden diş tedavisine kadar geniş bir yelpazede sağlık hizmeti veren ülkemiz birçok Avrupa ülkesinden yüzde 40’lara varan oranda daha ucuz. Tedaviye dönük operasyonlar büyük hastanelerde yapılırken, burun, diş, saç ekimi gibi estetik operasyonlar özel kliniklerde yapılabiliyor. Türkiye sadece zorunlu tıbbi operasyonlar için değil, saç ekimi ve estetik için de gözde bir destinasyon. Saç ekimi Türkiye’de ortalama 5 bin lira iken, bu rakam Avrupa’da 10 bin Euro, ABD’de 30 bin dolar seviyesinde.
Türk hastanelerinin 2016 için hedef Pazar olarak seçtiği Katar, sizin stratejik olarak fethetmek istediğiniz bir ülkeyse ve siz de bölgeye yön veren aktörler arasında yer almak istiyorsanız, 13 yıllık uluslararası fuarcılık deneyimiyle yurtdışı fuarlara Türkiye katılımlarını yapan ARI Fuarcılık ve İngiltere’nin en büyük fuar organizatörlerinden Exco Media işbirliği ile 02-04 Aralık 2015 tarihleri arasında Doha’da düzenlenecek, T.C. Ekonomi Bakanlığı tarafından %70 Bireysel Teşvikli olan bu önemli organizasyonu değerlendirmek için geç kalmayın, “QMED” fuarındaki yerinizi alma fırsatını kaçırmayın!
Fuar hakkında ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.