S. Arabistan’ın Tek Asansör Fuarı ELESCA Türk Üreticileri Bekliyor
Suudi Arabistan’ın İlk ve Tek Uluslararası Asansör Fuarı ELESCA Türk Üreticileri Bekliyor.
Suudi Arabistan’ın en köklü yerel fuar organizatörlerinde Alagat Exhibitions’ın geçen yıl ilkini gerçekleştirdiği, ülkenin tek asansör ve yürüyen merdiven ihtisas fuarı olan ELESCA’nın ikinci versiyonu, 25-27 Eylül 2016 tarihlerinde Riyad Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde 5 ülkeden 75 katılımcıyı, dünyanın en zengin 8 GCC (Körfez İşbirliği Konseyi) ülkesinden gelecek 12.500 profesyonel ziyaretçiyle buluşturmaya hazırlanıyor.
2015 katılımcıları arasında; Türkiye’den AKE; Mitsubishi Electric, Fuji Saudi Arabia, Alhebrah Elevators, Atlas Elevatori, Northern Elevators, Rakan Lift, Saddla Elevator, Schindler, Mitsubishi, Smart Elevators, Thysseenkrupp ve Towers Lift de bulunan fuarda, kaldırma ve taşıma ekipmanları, kabin ve kontrol ekipmanları, denge ekipmanları, otomasyon bileşenleri ve ekipmanları, kaldırma asansör ve araçları, sıkıştırılmış hava trafoları, sistem ekipmanları, personel taşıma ve güvenlik sistemleri, asansör ve yürüyen merdivenlerin güvenlik sistemleri gibi sektörlerin yanında, fuarla eş zamanlı olarak yine bu yıl ikincisi düzenlenecek ülkenin ilk ve tek uluslararası Ambar ve Depolama Fuarı-SIWSE’de de ilgili sektörlerden üretici firmalar yerlerini almış olacak.
Suudi Arabistan’da Her Yer İnşaat
Sahip olduğu olağanüstü büyük petrol rezervleri, ham petrol üretimi ve petrole dayalı sanayisiyle dünyanın en önemli petrol ekonomilerinden biri olan Suudi Arabistan, ihracatının ve kamu gelirlerinin yaklaşık %90’ının petrol ve petrole dayalı sektörlerden sağlamasıyla, bu avantajı iyi kullanarak ciddi bir kalkınma seferberliği içine girmiş durumda. Yatırımlar ağırlıklı olarak altyapı, sağlık, sosyal ve ekonomik kalkınma projelerine yönlendirilmekte. Kalkınma projelerinin ve yatırımların hız kazanması ise Suudi Arabistan ekonomisi içinde ülkenin en büyük üçüncü sektörü olan inşaatın rolünü ve payını arttırmakta.
Bu minvalde, son yıllarda artan kamu ve özel sektör yatırımlarıyla birlikte, Suudi Arabistan’da okul, hastane, tıp merkezleri, alışveriş merkezleri, oteller, turistik tesisler, okullar, üniversiteler, kara yolu, demir yolu, elektrik ve su santrali, petrol sahası ve sanayi tesisi inşaatları hız kazandı. Toplam 116 milyar dolarlık yatırım yapılacağı öngörülen Kral Abdullah Ekonomi Şehri Projesi, 40 milyar dolarlık Sudair Ekonomi Şehri, Jubai ve Yanbu’da sanayi şehirleri, Cidde’de yeni bir finans bölgesi ile Rabigh, Medine, Hail, Jizan, ve Ras-El Zour’da yeni ekonomi şehirleri inşası için yatırımlar da başladı. Orta Doğu’nun en büyük inşaat pazarına sahip olan Suudi Arabistan’da 2011 yılında 72 milyar dolar, 2012 yılında 62.6 milyar dolar ve 2013 yılında 78.2 milyar dolar büyüklüğünde inşaat projesi tamamlandı. 2014 yılında 58.8 milyar dolara ulaşan inşaat projelerinin 2015 yılı sonunda 63 milyar dolara ulaşmasıyla beraber 2016 yılında 72 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Ülkede sadece son beş yılda gerçekleşen inşaat yatırımlarına 290 milyar dolar harcandı. Eğitim ve sağlık hizmetlerine büyük önem veren hükümetin 465 yeni okul, 1500 okul yenileme ve 46 yeni sağlık binası projesi bulunuyor. 2020 yılına kadar tamamlanacak projelerle birlikte sadece devletin inşaat yatırımı 520 milyar dolarları bulacak.
Ülkede devlet yönetiminin konut inşaatına teşvik vermesi ve özel sektör aracılığıyla çok sayıda konut projesi yürürlüğe konması, asansör ve yürüyen merdiven sektörü için de doğal bir talebin oluşmasını sağlamakta. Sadece başkent Riyad’ta, şu anda ihtiyaç olan konut sayısı 600.000’in üzerinde. Ülkede 2018 yılına kadar oluşacak toplamda 1.650.000 yeni ev ihtiyacını karşılamak için kamu ve özel inşaat şirketlerinin en az 375.000 yeni bina yapmaları gerektiği hesaplanmakta. Milyarlarca dolarlık pazar hacmi ile Suudi Arabistan, Ortadoğu’daki en büyük yapı pazarı haline gelmiş durumda.
Fuarla ilgili ayrıntılı bilgi için buraya bakabilirsiniz.